ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΚΕΡΑΤΟΚΩΝΟΣ | ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Ο κερατοειδής είναι το διαυγές παράθυρο του οφθαλμού. Αποτελεί μέρος του διαθλαστικού συστήματος του οφθαλμού που είναι υπεύθυνο για την εστίαση των ακτίνων του φωτός στον αμφιβληστροειδή. Ο κερατόκωνος είναι μία εκτατική πάθηση του κερατοειδούς κατά την οποία αυτός λεπταίνει και αποκτά ανώμαλη κύρτωση με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζονται σωστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όραση σταδιακά να χειροτερεύει, η εικόνα να είναι παραμορφωμένη και ο ασθενής να παρουσιάζει όλο και αυξανόμενη δυσκολία σε καθημερινές δραστηριότητες όπως οδήγηση, διάβασμα, τηλεόραση.

Πότε εμφανίζεται ;

Ο κερατόκωνος συνήθως παρουσιάζεται στην εφηβία και εξελίσσεται μέχρι περίπου την ηλικία των 30 ετών. Ο ρυθμός εξέλιξης διαφέρει σε κάθε οφθαλμό με μερικούς να προχωράνε γρήγορα σε σοβαρή νόσο , ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν πάντα ασυπτωματικοί.

Που οφείλεται;

Η αιτιολογία του δεν είναι ξεκάθαρη . Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κληρονομικός και εμφανίζεται και σε άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας. Συχνά συνδυάζεται με αλλεργίες και επίμονο τρίψιμο των οφθαλμών.

Τα τελευταία χρόνια το συχνό και έντονο τρίψιμο των ματιών έχει ενοχοποιηθεί ως ένα από τα βασικά αίτια του κερατόκωνου και της εξελιξής του.

Τα δύο ματια συνήθως προσβάλλονται με όχι συμμετρική βαρύτητα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ανεπαίσθητα μέχρι πολύ βαριά , με την πρώτη περίπτωση μερικές φορές να συνδυάζεται με υποκλινική νόσο που παραμένει αδιάγνωστη.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση γίνεται κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης όπου παρατηρείται μεταβολή του αστιγματισμού του οφθαλμού και άλλα κλινικά σημεία χαρακτηριστικά της πάθησης. Η κατεξοχήν εξέταση όμως που βάζει τη διάγνωση ακόμα και σε προκλινικά στάδια είναι η τομογραφία του κερατοειδούς.

Ποια είναι η θεραπεία κερατόκωνου;

Στις ήπιες μορφές του η διόρθωση της όρασης μπορεί να γίνει με γυαλιά. Σε πιο προχωρημένες μορφές απαιτείται η προσαρμογή ειδικών φακών επαφής που αντιρροπούν την ανώμαλη κύρτωση του κερατοειδούς και επιτρέπουν την σωστότερη εστίαση των ακτίνων.

Συστήνεται η αποφυγή του τριψίματος των ματιών και η θεραπεία συνυπάρχουσων οφθαλμολογικών αλλεργιών.

Οι υπάρχουσες χειρουργικές θεραπείες του κερατόκωνου είναι