ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ 01

Πότε χρειάζεται να χειρουργηθούμε για καταρράκτη; - ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Σε αρχόμενα στάδια ο καταρράκτης μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα και έτσι απλή παρακολούθηση είναι αρκετή. Όταν όμως αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές μας δραστηριότητες χρειάζεται αντιμετώπιση. Η αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να χειρουργείται όταν ωριμάσει είναι πλέον ξεπερασμένη. Πολύ προχωρημένοι καταρράκτες συνοδεύονται από μεγαλύτερο ποσοστό επιπλοκών και μακρύτερο χρόνο ανάρρωσης. Συχνά ο καταρράκτης μπορεί να μην είναι προχωρημένος αλλά το είδος και η θέση της θόλωσης του φακού να είναι τέτοια που ουσιαστικά να προκαλεί δυσκολία στην βραδινή οδήγηση με τα φώτα των αυτοκινήτων ή σε ειδικές συνθήκες φωτισμού. Η επέμβαση του καταρράκτη μπορεί επίσης να επιταχυνθεί όταν προκαλείται μεγάλη διαθλαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο οφθαλμούς με αποτέλεσμα ανισομετρωπία ή παρεμποδίζει τη σωστή κλινική εκτίμηση παθήσεων του βυθού του οφθαλμού όπως πχ διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τι περιλαμβάνει ο προεγχειρητικός έλεγχος; - ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Πριν την επέμβαση καταρράκτη χρειάζεται να γίνουν ειδικές μετρήσεις του οφθαλμού για την επιλογή και τον υπολογισμό του ενδοφακού που θα αντικαταστήσει τον καταρρακτικό φακό. Ανάλογα με τις παραμέτρους του οφθαλμού, τη διάθλαση του, τη συνυπάρχουσα παθολογία αλλά και τις ανάγκες και απαιτήσεις του ασθενούς γίνεται η επιλογή του κατάλληλου ενδοφακού. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται την ιδια μέρα με το χειρουργείο ή μερικές μέρες πριν. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει επίσης γενικές εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν ανάλογα με την υγεία του υποψηφίου για επέμβαση. Φάρμακα όπως τα αντιπηκτικά και αυτά του προστάτη μπορεί να χρειαστεί να διακοπούν πριν την επέμβαση.

Πως πραγματοποιείται η εγχείρηση καταρράκτη;

Η εγχείρηση καταρράκτη είναι αναίμακτη και ανώδυνη και πραγματοποιείται στη πλειοψηφία των περιπτώσεων με τοπική αναισθησία (σταγόνες). Αν κριθεί απαραίτητο χρησιμοποιούνται άλλες τεχνικές όπως η υποτενόντιος και η παραβολβική. Η χορήγηση γενικής αναισθησίας αφορά πολύ ειδικές περιπτώσεις μη συνεργάσιμων ασθενών. Η ταυτόχρονη επέμβαση και των δύο οφθαλμών είναι επιλογή που αποφασίζεται σε συνεννόηση με τον ασθενή.

Η εγχείρηση καταρράκτη γίνεται μέσω μικροτομών στον κερατοειδή. Μετά τη διάνοιξη του περιφακίου (του σάκου που περιέχει τον καταρρακτικό φακό), ο θολός φακός του οφθαλμού διαλύεται και αναρροφάται (φακοθρυψία με υπερήχους). Κατόπιν αντικαθίσταται από έναν μικροσκοπικό βιοσυμβατό ενδοφακό. Μετά το πέρας της εγχείρησης καταρράκτη ο χειρουργημένος επιστρέφει στο σπίτι του μετά από λίγη ώρα. Σε αμφοτερόπλευρο καταρράκτη η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στα δύο μάτια την ίδια μέρα , αν και συνήθως προτιμάται ο δεύτερος οφθαλμός να χειρουργείται σε δεύτερο χρόνο, λίγες μέρες μετά τον πρώτο.

Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές της εγχείρησης του καταρράκτη;

Η επικρατέστερη μέθοδος είναι η τεχνική της φακοθρυψίας με υπερήχους μέσω μικροσκοπικών τομών στον κερατοειδή. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η γρήγορη ανάρρωση σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνικές και το μικρότερο ποσοστό διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Οι μικροτομές στον κερατοειδή μπορούν να πραγματοποιηθούν και με Femtosecond laser όπως και η υγροποίηση του καταρράκτη.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβάλλεται η χρησιμοποίηση παλαιότερων μεθόδων με μεγάλες τομές (εξωπεριφακική . Σ αυτή την περίπτωση γίνεται και ένθεση ραμμάτων τα οποία αφαιρούνται σε τρεις με τέσσερις μήνες. Η αποκατάσταση της όρασης είναι πιο αργή.

Τι περιλαμβάνει η μετεγχειρητική παρακολούθηση; - ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ

Ο χειρουργημένος επιστρέφει σπίτι του μετά την επέμβαση με οδηγίες για τη χρήση σταγόνων και την προφύλαξη του οφθαλμού ειδικά τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Αποφεύγεται τον πρώτο καιρό η έντονη άσκηση και το μέικ απ. Εξετάζεται την πρώτη μέρα μετά την εγχείρηση καταρράκτη. Η αποκατάσταση της όρασης είναι σταδιακή με την πλειοψηφία των περιπτωσεων να βλέπουν ικανοποιητικά μέσα στα πρώτα εικοσιτετράωρα. Η μετεγχειρητική παρακολούθηση μετά την πρώτη μέρα μπορεί να εξατομικεύεται κατά περίπτωση, ενώ η χρήση των σταγόνων μπορεί να παραταθεί μέχρι και για ένα μήνα. Βοηθητικά γυαλιά συνταγογραφούνται σε 20 μέρες περίπου από την επεμβαση.

Υπάρχουν επιπλοκές στην εγχείρηση του καταρράκτη;

Η εγχείρηση καταρράκτη είναι επιτυχής σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95%. Δεν στερείται όμως επιπλοκών όπως και κάθε ενδοφθάλμια επέμβαση. Οι σοβαρότερες επιπλοκές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης είναι εξαιρετικά σπάνιες (<1:1000) όπως αυτές αναφέρονται στην βιβλιογραφία. Μεταξύ των επιπλοκών της εγχείρησης του καταρράκτη αναφέρονται:

Σε μεταγενέστερο στάδιο:

Η θόλωση του περιφακίου είναι γνωστή και ως δευτερογενής καταρράκτης, εμφανιζεται συνήθως μήνες ή χρόνια μετά την αρχική επέμβαση και αντιμετωπίζεται εφάπαξ με YAG laser καψουλοτομή, επέμβαση ρουτίνας που πραγματοποιείται στο ιατρείο. Διαρκεί δευτερόλεπτα, είναι ανώδυνη και δεν έχει μετεγχειρητικούς περιορισμούς.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις;

Σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας η εγχείρηση καταρράκτη μπορεί να βελτιώσει μερικά την όραση . Αυτό εξαρταται από το στάδιο της νόσου και το πόαο προχωρημένος είναι ο καταρράκτης. Σε περιπτώσεις ασθενών που ακολουθούν θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις η εγχείρηση προτείνεται σε φάση ύφεσης ή σταθεροποίησης της ωχροπάθειας.

Αν συνυπάρχει γλαύκωμα, προβλήματα στον κερατοειδή ή αλλες χειρουργικές παθήσεις στον αμφιβληστροειδή τότε εξετάζεται η δυνατότητα συνδυασμένης επέμβασης που αντιμετωπίζει και τις δύο παθήσεις σε ένα χρόνο.

Συνοπτικά η εγχείρηση καταρράκτη πραγματοποιείται όταν ο καταρράκτης γίνεται συμπτωματικός. Με την επέμβαση αφαιρείται ο θολός φακός του ματιού και αντικαθίσταται από έναν μόνιμο ενδοφακό. Η επέμβαση έχει πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και θεωρείται ασφαλής. Η επέμβαση του καταρράκτη θεωρείται στις μέρες μία διαθλαστική επέμβαση με την οποία διορθώνονται και τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμό) και η πρεσβυωπία.

PREMIUM Ενδοφακοί

Ενδοφακοί για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι πλέον εφικτή σε συνδυασμό με την εγχείρηση του καταρράκτη. Η επιλογή ενός πολυεστιακού ή τριπλοεστιακού , ή ενδοφακού EDoF (extended depth of focus), δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μακρινής, κοντινής αλλά και ενδιάμεσης όρασης. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εργασία στον υπολογιστή ή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Τα πλεονεκτήματα των ενδοφακών αυτών είναι πολλά , υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί γι΄αυτό και η επιλογή των ασθενών στους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί ένθεση γίνεται κατόπιν ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου. Εναλλακτικά αν οι premium ενδοφακοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τότε εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος monovision, όπου ο ένας οφθαλμός ( επικρατής) διορθώνεται για την μακρινή όραση και ο άλλος για ενδιάμεση όραση. Οι χειρουργημένοι με την τεχνική αυτή αναφέρουν 80% ανεξαρτησία από τα γυαλιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ενδοφακοί για την διόρθωση του αστιγματισμού

Ο αστιγματισμός διορθώνεται διεγχειρητικά με τη χρήση ειδικών τορικών ενδοφακών με καλύτερο διαθλαστικό αποτέλεσμα και ποιότητα όρασης για τον ασθενή. Έχει αποδειχθει από μελέτες ότι παραμονή άνω της 1Δ αστιγματισμού προκαλεί μείωση της όρασης. Για τον υπολογισμό του ενδοφακού και την ένθεση του χρησιμοποιούνται τόσο προεγχειρητικά όσο και διεγχειρητικά, μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Οι τορικοί ενδοφακοί αντιρροπούν τον κερατοειδικό αστιγματισμό του οφθαλμού. Για τον λόγο αυτό για να είναι αξιόπιστες οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται προεγχειρητικά απαιτείται ειδικός έλεγχος της οφθαλμικής επιφάνειας.