Οι επεμβάσεις γλαυκώματος αφορούν τις κλασσικές (τραμπεκουλεκτομή και βαλβίδες) αλλά και μία νέα κατηγορία , τις ελάχιστα επεμβατικές. Οι τελευταίες επηρεάζουν ελάχιστα τον οφθαλμό και κάτω από προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους περισσότερους ασθενείς με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας γλαύκωμα, να ελαφρύνουν την φαρμακευτική θεραπεία και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Η τραμπεκουλεκτομή αποτελεί τη πιο συχνή επέμβαση γλαυκώματος, με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 80%. Δημιουργεί μία φυσική βαλβίδα παροχέτευσης του υδατοειδούς υγρού στο χώρο κάτω από τον επιπεφυκότα. Συνδυάζεται πολλές φορές με την χρήση ειδικών φαρμάκων που αναστέλλουν την φυσική τάση επούλωσης του οργανισμού που κλείνει την επέμβαση. Μετεγχειρητικά ο ασθενής χρειάζεται συχνή παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή για αρκετές εβδομάδες.
Σε περιπτώσεις πιο ανθεκτικών γλαυκωμάτων όπως τα νεοαγγειακά και τα φλεγμονώδη, η επέμβαση εκλογής είναι οι τεχνητές βαλβίδες, όπως η Molteno, η Ahmed και η Baerveldt. Η βαλβίδες επιτυγχάνουν πιο αποτελεσματική μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης στα περιστατικά αυτά σε σχέση με την τραμπεκουλεκτομή.
Ο γλαυκωματικός ασθενής αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση καταρρακτικού ασθενούς . Οι δομικές αλλά και λειτουργικές του ιδιαιτερότητες πρέπει να ληφθούν υπόψιν κατά την επέμβαση του καταρράκτη, είτε αυτή επιχειρείται ως μεμονωμένη, είτε ως συνδυασμένη με αντιγλαυκωματική επέμβαση. Οι ιδιαιτερότητες αυτές σαφώς επηρεάζουν την επιλογή ενδοφακού. Άλλωστε η έπεμβαση του καταρράκτη από μόνη της μπορεί να πετύχει σε ορισμένους οφθαλμούς πτώση μεχρι και 30% της ενδοφθάλμιας πίεσης. Στην εποχή όπου η επέμβαση του καταρράκτη αποτελεί μία διαθλαστική επέμβαση και η απαίτηση των ασθενών για όραση ανεξάρτητη από γυαλιά μετεγχειρητικά είναι δεδομένη, ο γλαυκωματικός ασθενής μπορεί να αποτελέσει υποψήφιο για ένθεση ενδοφακών υψηλής τεχνολογίας κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. H σοβαρότητα της νόσου, ο τύπος του γλαυκώματος, η σταθερότητά του και η τοπική αντιγλαυκωματική αγωγή είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προεγχειρητικά.