ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ | ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Πολλές νευρολογικές παθήσεις έχουν συνοδές εκδηλώσεις από τους οφθαλμούς ή η πρώτη τους εκδήλωση μπορεί να είναι οφθαλμική.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δίνουν οι νευρολογικές παθήσεις από τα μάτια ;

Τα πια συχνά συμπτώματα νευρολογικών παθήσεων από τους οφθαλμούς είναι η απώλεια της όρασης , η διόφθαλμη διπλωπία ( όταν ένα αντικείμενο που κοιτάμε παρουσιάζει είδωλο), η πτώση βλεφάρου καθώς και άλλες διαταραχές οφθαλμοκινητικότητας όπως νυσταγμός, αδυναμία βλεμματικών στροφών και σύγκλισης που μπορούν να συνδυάζονται και με διαταραχές της κινητικότητας της κόρης του οφθαλμού. Παθήσεις όπως η Μυασθένεια μπορούν να εκδηλωθούν με όλα τα παραπάνω συμπτώματα τα οποία στην πρώτη φάση να είναι παροδικά.

Η διόφθαλμη απώλεια οπτικού πεδίου αφορά κυρίως σε περιπτώσεις αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ συχνά ο ασθενής το αντιλαμβάνεται σαν δυσκολία να βλέπει αριστερά ή δεξιά. Διαταραχές οπτικού πεδίου μπορούν επίσης να προκληθούν και από νεολασίες ή αγγειακές δυσπλασίες του εγκεφάλου.

Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων χρήζει διερεύνησης και νευρολογικής εκτίμησης, ενώ συνήθως τα συμπτώματα βελτιώνονται με αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου.

Ποιες άλλες νευρολογικές παθήσεις εκδηλώνονται με οφθαλμικά συμπτώματα;

Η ημικρανία, μία κατ’ουσία αγγειοκινητική διαταραχή, συχνά συνδυάζει οπτικά συμπτώματα στην πρώτη φάση της (αύρα) που ακολοθούνται ή όχι από πονοκέφαλο και πρέπει να διαφοροδιαγνωστεί από άλλα οργανικά αίτια με παρόμοια συμπτώματα.

Νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως πχ η νόσος Alzheimer’s αλλά και απομυελινωτικές νόσοι όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας συνδυάζονται με ευρήματα από την στοιβάδα των γαγγλιακών νευρικών ινών του οφθαλμού, η μέτρηση των οποίων περιλαμβάνεται στην νευρολογική παρακολούθηση των ασθενών αυτών .