ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ | ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Η πρεσβυωπία αναπτύσσεται με την πάροδο της ηλικίας και έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία στην προσήλωση σε κοντινή εργασία όταν φοριέται η διόρθωση για την μακρινή όραση.

Η πρεσβυωπία παρούσιαζεται περίπου στην ηλικία των 40 -45 ετών και προοδευτικά αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς όπως την σταδιακή σκλήρυνση του φακού του ματιού και την προοδευτική μείωση της ελαστικότητας του μυός της προσαρμογής.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας μπορεί να γίνει με γυαλιά (μονοεστιακά,διπλοεστιακά πολυεστιακά) ή αντίστοιχους φακούς επαφής ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Τα τελευταία χρόνια η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται και με excimer laser κερατοειδούς . Οι τεχνικές αυτές προσφέρουν ικανοποιητική ανεξαρτησία από γυαλιά σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ γυαλιά μπορεί να χρειαστούν για ορισμένες δραστηριότητες όπως η βραδυνή οδήγηση και το πολύωρο διάβασμα.

Όταν η πρεσβυωπία συνδυάζεται με την παρουσία καταρράκτη τότε η διόρθωση της πρεσβυωπίας μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικών ενδοφακών (πολυεστιακοί, προσαρμοστικοί, EDOF ). Eφόσον τα χαρακτηριστικά του οφθαλμού το επιτρέπουν, η ένθεση ενός τέτοιου ενδοφακού προσφέρει μακρινή, ενδιάμεση και κοντινή όραση καλής ποιότητας. Εναλλακτικά χρησιμοποιείται η τεχνική monovision (διόρθωση του επικρατούντος οφθαλμού για μακρινή όραση και του άλλου για ενδιάμεση όραση. Κάθε τεχνική έχει τα πλεονεκτήματα της και η επιλογή εξατομικεύετα ανάλογα με το προφίλ του κάθε ασθενούς.

Ενδοφακοί για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας είναι πλέον εφικτή σε συνδυασμό με την επέμβαση του καταρράκτη. Η επιλογή ενός πολυεστιακού ή τριπλοεστιακού , ή ενδοφακού EDoF (extended depth of focus), δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης μακρινής, κοντινής αλλά και ενδιάμεσης όρασης. Η τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για εργασία στον υπολογιστή ή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Τα πλεονεκτήματα των ενδοφακών αυτών είναι πολλά , υπάρχουν όμως και ορισμένοι περιορισμοί γι΄αυτό και η επιλογή των ασθενών στους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί ένθεση γίνεται κατόπιν ενδελεχούς προεγχειρητικού ελέγχου. Εναλλακτικά αν οι premium ενδοφακοί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τότε εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος monovision, όπου ο ένας οφθαλμός ( επικρατής) διορθώνεται για την μακρινή όραση και ο άλλος για ενδιάμεση όραση. Οι χειρουργημένοι με την τεχνική αυτή αναφέρουν 80% ανεξαρτησία από τα γυαλιά στις καθημερινές τους δραστηριότητες.