ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΕΛΚΗ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΟΥΣ | ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Τι είναι έλκος κερατοειδούς;

Έλκος είναι μία διάβρωση του κερατοειδούς που αποτελεί το διαυγές παράθυρο του οφθαλμού

Ποιά είναι τα συμπτώματα του ελκους;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η ερυθρότητα του οφθαλμού και ο πόνος. Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι η αίσθηση ξένου σώματος, η δακρύρροια, η φωτοφοβία, η πτώση της όρασης, οι εκκρίσεις και το οίδημα των βλεφάρων. Πολλές φορές είναι ορατό ένα λευκό σημείο στον κερατοειδή.

Το έλκος του κερατοειδούς είναι μία σοβαρή κατάσταση που χρήζει άμεσης θεραπείας προκειμένου να μη προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον οφθαλμό και στην όραση.

Ποιοί είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση έλκους;

Ποιά είναι τα συχνότερα αίτια των ελκών ;

Τα αίτια των ελκών ποικίλουν

Πως γίνεται η διάγνωση του έλκους;

Η διάγνωση του έλκους γίνεται με την κλινική εξέταση. Η αναγνώριση του παθογόνου οργανισμού πραγματοποιείται με λήψη δείγματος που στέλνεται για εξέταση με ειδικές χρώσεις και καλλιέργεια.

Ποια είναι η θεραπεία του έλκους;

Η θεραπεία είναι συνήθως τοπική με συχνή ενστάλλαξη αντιβιοτικών, αντιιικών και αντιμυκητιασικών κολλυρίων ανάλογα με το αίτιο. Πολλές φορές η θεραπεία ξεκινά εμπειρικά και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα των καλλιεργειών. Η χρήση κορτιζόνης αντενδείκνυται σε ιογενή έλκη και μυκητιασικά, ενώ στα υπόλοιπα η χρήση τους μπορεί να γίνει μετά την αποστείρωση του έλκους. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Σε περιπτώσεις όπου απειλείται ο οφθαλμός μπορεί να χρειαστεί επείγουσα κερατοπλαστική . Η τελευταία έχει ένδειξη επίσης και σε κερατοειδείς που έχουν παραμείνει μετά τη θεραπεία με ουλές που παρεμποδίζουν την όραση.