ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ top

ΑΜΒΛΥΩΠΙΑ | ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ | ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΤΣΟΥΡΑ

Ο αμβλύωπικος οφθαλμός (τεμπέλικο μάτι) έχει μειωμένη όραση χωρίς όμως αυτό να συνδέεται με κάποια ανατομική ανωμαλία. Η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη διαφορά στη διάθλαση των δύο οφθαλμών (ανισομετρωπία) οπότε ο οφθαλμός με την μεγαλύτερη δυσκολία εστίασης υπολείπεται στην ανάπτυξη της όρασης.

Άλλες αιτίες είναι ο στραβισμός, η πολύ υψηλή διάθλαση ενός μόνο οφθαλμού ενώ ο άλλος βλέπει κανονικά, καθώς και η παρεμπόδιση της όραση του οφθαλμού από κάποιο εμπόδιο όπως πχ σε πτώση βλεφάρου.

Η αναγνώριση του αμβλυωπικού οφθαλμού σε μικρή ηλικία (περίπου 3 χρονών ή και μικρότερη) είναι σημαντική καθώς η ευαίσθητη περίοδος για την ανάπτυξη της όρασης είναι μέχρι 7-8 ετών. Με κατάλληλη θεραπεία η όραση του αμβλυωπικού οφθαλμού μπορεί να βελτιωθεί αισθητά μέχρι αυτή την ηλικία.

Αυτό επιτυγχάνεται με κλείσιμο του φυσιολογικού οφθαλμού για κάποιες ώρες της ημέρας προκειμένου να ενισχυθεί ο αμβλυωπικός οφθαλμός, σε συνδυασμό με διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με γυαλιά.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινούργιες μέθοδοι βέλτιωσης της αμβλυωπίας ακόμη και σε ενήλικες. Η μέθοδος Νeurovision μπορεί να ενισχύσει την όραση των ματιών αυτών εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής του.